Tuesday, 1 February 2011

cooking tips!

aku dah start cuti since yesterday..
tu pasal la mak tak update blog kay..
lets share a bit bout cooking tips..

since smalam cuti mak pon masak la while nak tunggu laki balik..
anak haku tu ley lak wat drama sebab nak attention time aku masak..
melalak2 macam kena cubit..
sabar je la..nak masak pon kena ade ketenangan jugak..
kalo tak..nak rase masakan pon kacau sebab jiwa tak tenang tau..

smalam aku masak la ikan siakap..
boring kan masak tiga rase?
balik2 tiga rase ..
pastu aku pon tuka la sikit resepi tu..
tumbuk bawak putih banyak2 dlm 6-7 ulas..tumbuk ngn cili padi..
level kepedasan adalah bergantung pada lidah memasing..
aku suke pedas2 so letak la extra..
then tumbuk setengan biji bawang besar..
pastu tumis..then dah naik bau letak la kicap..
kicap kipas udang yang manis tau..
bia menggelegak..owk kicap tu letak la banyak2 sebab nak jadi kan kuah kan..
dah menggelegak tu curah atas ikan yang dah di goreng..
tara siap..ni utk resepi yang da tak tau nak masak ape kay...
senang je tak yah letak garam gula..
rase pon walla jugak..

ok satu lagi tips..
slaloo kalo kite goreng ikan mesti melekat2 lekat kat kuali kan..
eiii ade ckp kuali tak panas la..ade cakap kena letak bawang putih skali time goreng ikan tu..
nmpak sangat kite ni tak pro bab bab masak..
nak nak kalo kena goreng umah mak mertua kannn...
aku nye tips senang je..
biasa kalo kite nak buang hanyir kite basuh/lumur2 ikan dengan asam jawa kan?
ade yang letak limau..tapi aku pakai asam jawa sebab sentiasa ade dlm peti ais..
lepas lumur tu..tak yah basuh ikan tu..
bile minyak dah panas terus je masuk dlm kuali..
insyaALLAH ikan tak melekat dan cantik..
masak api slow la kay nak bagi sekata masak die..

itu je aku nak share info hari selasa..owh aku cuti lama woo 10 hari..
tak tau ape mimpi bos suruh cuti lelama..hihii
till then take care!

No comments: