Friday, 30 August 2013

tuuu dia..mood menulis dah datang

Assalamualaikum,
Since pagi ni tak ada apa nak dibuat dekat ofis dan sepatutnya tengah MC, kita up entry baru
 
Kita mulakan dengan episod gambar scene pertama
Konon konon nak bergurau gurau tapi ending jadi episode ayer mata 
Maryam konon nak bergurau dengan abang, main tarik tarik rambut
Orang tengah eksyen boleh menggenggam, mana reti nak control tangan kan
Tertarik la kuat rambut abang yang macam bruno mars tu
Abang pulak tak puas hati, kena lah balas balik
Barulah abang!!
Ending nya dua dua menangis!

Dua-dua tengah mulut itik. merabak!
Awak yang start dulu, pastu beria-ia menangis

Waktu kejadian adalah di kedai membeli belahs you alls
Tak hengat la apa nama tapi dekat area Hollywood
Kelas kau jah beli baju dekat hollywood! Haahaha

Penat makan apa kata kita pergi isi perut..Harussss
Kedai makan ni adalah 5-6 kali kot kitorang pergi
Kedai halal dekat Lomita, Pacific coast Highway
Halal Special Thai food

Tumpang senyum kan Maryam. Nanti sama-sama lah kita share and you can taste it thru your milk!

Ni je yang sempat snap, yang lain tinggal pinggan je! Nampak nau kuat makan! Shhh

Lepas makan kita beramai-ramai pergi ke super market kegemaran ramai
Tak lain dan tak bukan Abe Target kitow

Tak kuasa nak mengejar abang Bruno Mars kita tu. nasib Target ada trolley yang ada strap untuk dua orang sekali! My Bruno Mars tu, setiap kali pergi supermarket setiap kali tu MEROYAN dia sampai. Nak nak bile pergi/lalu department mainan!

Lepas adegan tarik rambut, menjerit molong dalam kedai makan, meroyan nampak mainan
Malam malam ni lah hasilnya!

Bagus nak! Mak kau nak selit mana pon kena pikir dua kali. Last last apak kau tidur atas lantai!

Gambar adalah hiasan semata-mata. Sebab lepas amek je gambar ni terus "Umi maryam pull my hair" lepas tu dush dush dan dua dua menangis!!

Esoknya, mak bapak masih tak sedar diri
Pergi pulak ke outlets
Masuk kedai perfume terus lupa diri
Patut la anak aku meroyan tengok mainan
Inherited dari emaknya rupanya!
Puaslah aku jegil jegil mata bila anak buat perangai
Tapi bila mak meroyan!


Iye, sampai harini ada lagi 2-3 kotak perfume yang tak bukak! Total Lost adalah riban ye! tapi puas hati sebab for sure 3-4 tahun aku tak beli perfume dah! (eleh cakap je lebih kau jah, nampak perfume lain kau meroyan balik)

Selain pada diatas, stroller yang sepatutnya letak anak dah bertukar fungsi
Dari jadi tempat bawak anak, telah bertukar menjadi transformers! hahaha taklah jadi shopping cart!
Anak end up berdukung aje

Dan hasil rembatan! dari 2 luggage beranak bukan 1 bukan 2 dan bukan 3 tapi jadi 7 luggage!
Gila kau jah! Tak hingat kau merembat

Gila nak tolak trolley sambil dukung anak! asyik langgar dinding je keje aku. Nampak abang kastam terus sengih sengih..Tak bang ni semua baju anak! 2 beg besar tu pampers anak, beg hijau tu baju anak laki, beg kelabu baju anak perempuan. Nasib senyum kambing dan huru hara anak anak aku buat abang kastam tu tak lalu pon nak tahan..Muaahaha

Dan amik kau, kesan jet lagged pergi US
Seminggu sensara hidup aku
Pukul 2pagi budak budak bangun tengok tv

Yang sorang ni, asal boeh je lelap.atas perut pon jadi bantal..Haih la anak!
Sebenarnya, 7 beg tu hanyalah untuk kabur kan mata
Ada lagi 14 kotak kitorang hantar via Air freight
Sampai 2 minggu kemudian
Semua barang barang laki aku!

Iye, kami ada penjual seluar ye!
Kalau sesiapa nak hadiah kan seluar jeans pada ka'sih hati, suami, cik abe, ayah atau sugar daddy
Bolehlah beli dari kami.
Harga insyallah below market price
Seluar jeans Levis 501 for men

As for ladies tunggu!!
Kontena ku akan sampai next week! 
Gila tak sambar nak tunggu!
Nanti aku up next entry

Dan sebelum kak kiah berenti menulis terimalah gambar dari kami yang comot
Bruno Mars aku stress sebab tak dapat nak buat acara balapan! Duduk lah dalam tu walau keluar air mata sampai banjir dekat rose bowl tu. Tak kuasa mak  nak mengejar nak!

Dan akhir sekali gambar abang encem yang di ambil pagi tadi sebelum pergi sekolah
Muka adalah manis macam gula. Lepas kena puji 10 kilo cakap muka bukan main hensem. Hensem jauh pada ultramen, spidermen, Mr america, Hulk. Terus mood bertukar menjadi manis dan hati berbunga bunga riang. Yelah nak, mak ko ni memang main angin ko jelah!


Inilah rutin hidup aku, dari pagi sampai petang bodekkkk je keje
Lepas bodek anak bodek apak
Kena la bodek kan, mana tau , untung sabut dapat pergi Us lagi..Muahahahaha sambil gelak jahat dan tak ikhlas!


P/s: Sesiapa yang berminat nak beli seluar jeans boleh la drop email kat aku. ermanisrin@gmail.com

Thursday, 29 August 2013

nisneyland bak kata aariz

Assalamualaikum..
kalau lah boleh nampak habuk yang ada, mau tebal 2-3 inci kot dekat dalam blog ni
bukan malas tapi masa terlalu occupied dengan macam-macam activity

raya pon dah lepas
tahun ni kami satu family beraya dekat kelantan (belah hubby)
tapi raya ketiga balik rumah parents aku sendiri dekat seremban
gila tak balik raya? mau jadi kassim selamat!!

 ni gambar maryam tengah sengih sengih dekat rumah mak su za aku dekat machang

photo.JPG
mood sengeh sampai telinga senyum!

selain pada raya, bulan july lepas aku satu family pergi bercuti dekat U.S
bawak budak budak pergi disneyland, universal studios

photo.JPG
inilah hero aku! bukan main pakai spek kaler oren. bajet boleh jadi bruno mars lah tu!

aariz bukan main excited!

photo.JPG
depan pintu masuk disneyland. buat buat teruja la tuu!


dapat jumpa mickey mouse pujaan hati! 

photo.JPG
mickey mouse dari jauh sebab tengah beratur!


maryam macam biasa maintain rilek
macam takda apa apa yang jadi

selain dari anak anak bergumbira
mak bapak anak pon excited sampai disneyland
ni contohnya!

photo.JPG
aku yang last sekali. nasib tak berapa nak nampak muka. kalau tak malu ai!yang paling depan tu paling hover!

huduh sungguh rupa orang tua gumbira!
lepas penat main rides
sementara tunggu papa naik ride star wars, umi and the kids tengok concert
photo.JPG
melompat-lompat aariz dengar muzik!

cik abe kenit tu bukan main suka
malam tengok fireworks pulak
sambil tu ambil gambar castle pujaan hati

photo.JPG
trade mark disneyland!
nilah gambar yang tak berapa nak nampak

photo.JPG
gambar adalah gelap. sila buka mata luas luas
photo.JPG
sedara sorang tu dah penat sangat. tu yang nak berdukung!
ada lagi gambar, tapi next entry lah
ok guys, aku nak buat kerja kejap. 
till then, assalamualaikum and have a nice day ahead:)

Wednesday, 20 February 2013

nightmare of having a maid

Alhamdulillah, its been more than a couple of months i have a new helper
i prefer to called a helper than a maid
she is a big help to me but she did not take over the responsibility of us as a parents
mostly her duty is to do all the house chores. but when i am leaving for work, Maryam is fully under her supervision 

I did not allow her to do other thing when Maryam is with her
just concerntrate with Maryam, play with her, talk to her, bath her, feed he. Thats all.
Nothing in the house faaaar more important than my babies (aariz and maryam)

After searching for more than 3 months, I finally found somebody that suits me and the family right
we decided to hired a helper from philipphines
Why Philipphines? 
because my husband said he only trust philipphines plus she can communicate in english with the kids, another advantage right?

Alhamdulillah, the philipphines embassy is quite strict with their so called worker
they make sure that all the domestic helpers is fully trained before entering other countary
it is compulsory for the domestic helper to undergo 3 months training as a house maid
full medical check up with no heart problem, hypertension, diabetes, xrays and no tattoo on the body
you have to be fit.

once you have pass the medical check up, the last stage before entering malaysia, you will be interviewed by the malaysian embassy
once the embassy is satisfied with the maid, they will release the working permit

i think the total months i have to wait for the helper is 6 months!
3 months for searching the right one and another 3 months for the helper to come and so many paper works
its like you are applying for a house loan! 
yes with the pay slip, bank statement, marriage cert etc!

Everyday i pray to Allah that my helper will treat our family well, love my kids, committed towards her work, loyal and the one that i can trust to
even i myself treat her like my family
what ever she feels like eating she is free to eat what ever she wants
i give her every month extra money for top up
and i never stop or restrict her from contacting her family
i even give her a phone to communicate with her kids and husband
i don't want by working with me memutuskan silaturrahim antara she and her kids
i never want that to happen

although we are different religion, she is christian and i am a muslim
i never stop her from praying or reading the bible 
but she can only do that in her room

once she is out of the room, no preaching about her religion to my kids
alhamdulillah, she knows a lot about muslim
siap tahu halal haram because she has been working in oman, kuwait, singapore
so somehow she is used living with muslim

i can say aariz is quite attach to her right now
maryam smiles a lot to her and so excited looking at her
i hope, she is the right one till she finish her contract

and seeing that 25 years old maid  slammed the baby on the floor really upset me
the baby is the same age like maryam :(
anyway, i dont want to be too negative
i have seen a lot of good helper
jangan la sebab satu dua kes, semuanya kena mark kan

what ever it is, since i have nobody to help me to assist my helper to look after maryam when i am working (punyelah berbelit)
only to Allah swt i pray everyday to take care of my family when i am away
I believe strongly believe that Allah swt will be there all the time sebab janji allah setiap kali baca alfatihah 4 kul dan ayatul qursi, semuanya dibawah lindungan Allah

My babies abang aariz and maryam, 
umi loves you so much.
umi and papa have given you both the best, the rest is up to Allah swt

p/s: rindunye dekat anak anak


maknye sorang je yang perasan anak anak semua tengok kat tempat lain
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=ed4ae048c8&view=att&th=13cf6359db0c432e&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P9Dngge43e1dfFweKOYaeLX&sadet=1361340434174&sads=zBu7nHhdxZbNB4_3kBCRrs7YiE4
fefeeling zaman bercinta..padahal anak kat belakang dah buat macam macam muzik..

dream house

we have been married for almost 4 years
and we have two kids
the only one we still haven't got till now is a home

last year, we have been searching for house
but none of it fit the list in our dream
since we are living in alam budiman and aariz's school in bukit jelutong
we tried to look somewhere around us
its either the house is too expensive OR its too small for our developing family developla konon..

I hope this year. Allah swt gives more rezeki in so many ways
either my hubby got continuous projects, more business opportunity or emas turun dari langit which only happen in my dream..sob sob sob
i hope all the thing we plan this year will go smoothly
if we still haven't find our dream home, i hope when aariz starts his primary school, we settle somewhere we can call home- amin

Friday, 8 February 2013

DID YOU KNOW?

 
 

Did you know that honey and half boiled egg can never be together?




honey
half boiled egg







WHY??














IT WILL CAUSE YOU THIS



































 









 YES!!



























YOU MAY END UP MUNTAH!
































WHY???
































HANYIR YANG TERMAT SANGAT !!
it happen to me :(

P/S: Tak sampai hati nak tunjuk gambar muntah sebab ada yang tak lalu pulak nanti!!

Thursday, 7 February 2013

How to lose weight in 6 months?

I faced weight issue before I was expecting Maryam.
I went to Celebrity fitness, hoping by exercising I will somehow shed my excess baggage but I was totally wrong!
No matter how hard you tried if you do not control your food intake, the outcome will surely upset you!
While expecting, I gain around 18 kg. 
To be frank, I love food, and I am good in eating, thus my weight will increase in a blink of an eye.

The first thing that i asked my Gynae after giving birth to Maryam were " When can I resume my exercise and how to lose weight?".
Unfortunately for me, I have to let all my muscles to fully recover for at least 6 months, therefore, my gynae told me to fully breastfeed my baby and control my food intake by totally cut out the rice and replace the carbo by taking bread. 
Yes you heard me right bread.
The bread you eat is not the normal gardenia bread

normal gardenia bread
But it is advisable to eat either breakthru by gardenia or the seven grains

breakthru
seven grains
During my confinement, i took 2 slices for breakfast. lunch and dinner.
My lunch, I eat my  bread with fish or chicken for protein, deep green vegie for fiber and iron and fruits for other vitamins.
And I drink a lot of water and skinny milk.

And now, i still continue my diet after 4 months of giving birth to Maryam.
And yup yup I have lost 21 kg! 
You have to be really discipline, say No to rice wherever you go.
No matter either to wedding, kenduri, party it is still a big no.
But you can replace the carbo besides the boring bread with pastas, spaghetti, rice vermicelli (bihun) once in a while.
Lunch yes, but not dinner or else you scale will remain the same or you will gain a kilo! Penat seyh berlapar!
Frankly tak la berlapar sangat, bila kita minum banyak air, take a lot of fruits, snack biscuits or energy bar i think you will feel full the whole day.
Its just to satisfy your food cravings, boleh la langgar pantang once in a while but still NO NO to rice.
Nak makan lauk, go ahead but always limit what ever you eat. 
Ko dah melantak sepinggan lauk, esok cover cover la balik nyah!

Let see what happen after 6 months.
I plan to resume my gym class, but this time I will definitely hire a personal trainer.
Why? I manage to lose weight, but my body is flabby here and there.
So i need guidance.
Lets hope having a personal trainer will come true, sebab i don't know where to squeeze or juggle my time with kids n work.
Out to work at 7.15am till 6pm..Bila nya nak berpersonal trainer..
With Maryam who is still fully breastfeed..
Arghh I shouldn't let this be an issue kan.. Women are capable of doing anything..

Till then, nak sambung blog walking..chow love!

P/S: Tips di atas bukan lah datang dari seorang professional, it is just my personal experience who faced weight issue. I have tried taking Herbal Life while nursing Aariz, aku memang turun anak pon turun sama. So this time why not go natural way and work hard yourself. All the best!






























Thursday, 31 January 2013

Entry pertama 2013

Alhamdulillah.. Allah swt panjangkan umur untuk aku dan family dan murahkan rezeki plus diberi kesihatan yang baik.. Ada a few things yang aku nak update. Walaupon tak ada sesiapa yang baca.Tapi aku anggap je blog ni sebagai diary untuk anak anak tengok bila besar nanti.

Abang Wan AAriz Ebraheem

Alhamdulillah, we decided to changed Aariz's school. The reason is that we are not satisfied with the service, so we opt for a better school. And abang is coping very well in his new school. He lovessss his new school. There are a lot of activities such as swimming class, culinary class (yes, he brings home karipap, sandwich that he made in school), music class, taekwando, banyak lagi which i think is very good for children to develop their skills.He is always happy and it is very remarkable that he can speak fluent english in just 2 weeks going to the school plus a lot of new vocabs. Alhamdulillah.. Umi is so proud of you abang. Umi always doa abang besar jadi anak yang soleh and berguna untuk agama dan negara, dan jadi yang terbaik dalam apa pon bidang yang abang masuk :)

happy to see the toys



ni gambar first day..abang rileks je.. Umi knows you will do well sayang

Baby Wann Maryam

Alhamdulillah, my baby maryam has reached her 4 months old. And at 4 months, maryam has rolled over! clap clap for maryam. Kalau letak dekat satu tempat, next you know dah jauh berpusing. Maryam is such an easy baby. With the name Maryam, she is so patient, strong, and very calm. I can say very cool baby. Susah nak menangis. Even if she wants milk, she will make a lot of noice to notify people around her (especially umi!) that she's hungry. When she wakes up, the first thing you will see is her sweet smile. You made my day baby..you both do..

bangun pagi senyum

pandang camera senyum
nampak abang senyum


And her current obsession is.....sucking her fingers!! yes fingers especially her pointer finger..selalulah dok hisap hisap sampai muntah terjolok tekak..haiya ini macam pon ada ke..hahahaha.

Umi Aariz and Maryam

As for umi, I am still on my diet program. I haven't touch rice for the passed 4 months and i have lost 21kg. I have to say I get back my  per-pregnancy weight of maryam, but i haven't lost my baby fat of Aariz. To get my wedding weight i have to lost another 6 kg. I tell you its not easy, so don't eat too much! (waa..nangesss tau)

My gynae told me not to do exercise for 6 months to prevent muscle tear. Just control my carbohydrate intake and breastfeed my baby, I will surely lost my weight. Penat tau time pantang makan 2 keping roti for brekkie, 2 pieces of bread for lunch and another 2 pieces for dinner. But in between i eat a lot of fruits, vegies and lots of water. Tapi alhamdulillah, berbaloi baloi.

this is me during aariz birthday in november
with my munchkin


Alhamdulillah, as for today, I managed to fully breastfeed Maryam (tap on the shoulder..well done umi), with bad nipple crack due to the high suction of the pump, i still can breastfeed maryam. Praised to Allah swt.


smooch to my lillte pumpkin..

I hope the future brings us more happiness, great health and wealth and much more pleasent things.

And for papa aariz and maryam, get well soon sayang. Hes having a bad foot due to planta fascitis + cyst. but he is recovering well but still needs his tingkat ajaib to walk.

Have a pleasant day people. Assalamualikum